Blog van Khaoula: Archeologie

Bekijk de Thinglink!

De reis
Groepje blauw is woensdag met de bus naar de  Dienst Archeologie geweest.  De reis zou een halfuurtje duren maar dat liep een beetje uit, omdat de buschauffeur met de politie te maken kreeg. Hij moest nog een boete betalen en dat kreeg de politie in de gaten. Verder verliep alles zoals het hoorde.

Vuur maken
Vroeger bestonden er nog geen aanstekers, toen hadden ze vuurstenen. Wij gingen vuur maken en daarvoor moet je een soort stofje op een vuursteen leggen. Vervolgens moet je er met een staafje metaal langs gaan, maar wel een beetje hard en dan komen er vonken uit. Het stofje vangt die vonkjes op en dan moet je het stofje in droog stro stoppen. Blaas er dan een tijdje zacht in en kijk: je hebt vuur!

Vondsten
Als opdracht hadden de mensen die daar werkten in een zandbak allemaal dingen begraven, bijvoorbeeld een oud bord, botten en glazen. Wij kregen een schepje en mochten graven terwijl iemand anders alles wat we vonden natekende.

Metaaldetector
Het leukste onderdeel vond ik de metaaldetector. Een metaaldetector is een soort van bezem. Je gaat ermee over een plek en als je op een bepaalde plek geluid hoort uit de metaaldetector dan moet je daar gaan graven. Een jongen uit mijn klas had 2 euro gevonden!

Archeologen
We vroegen aan een paar archeologen wat ze van hun werk vonden. Ze waren er erg trots op dat ze zo’n mooi beroep hadden. Ik vroeg aan een archeoloog wat het allermooiste was dat hij ooit had gevondenen toen zei hij: “ een gouden ring.” Jammer genoeg kon hij die niet laten zien want het lag in een museum. De archeologen hebben ons een vaas laten zien die ze al bijna af hadden. Ze lijmden de stukken aan elkaar en er miste echt nog maar weinig stukjes.

Khaoula van groep blauw